Het is zondagochtend, je hebt heerlijk geslapen en de zon schijnt op je gezicht terwijl je de gordijnen open doet. Je buik rommelt, wat betekent: je hebt trek! Gelukkig staat er niets op de planning. Jouw lievelings maaltijd is het ontbijt. Say no more! Hier zijn 5 recepten die je kunt maken om jouw ochtend lekker te starten.
Goed ontbijt kost even tijd
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Na een nacht slapen, waarin je geen energie uit voeding hebt kunnen halen, sterkt het ontbijt je lichaam aan en geeft het je energie om de dag goed te kunnen beginnen. Je kunt van alles ontbijten, van een broodje hagelslag tot overnight oats. Wil je echt knallend je dag starten? Kies dan voor een gezond ontbijtje met bijvoorbeeld een yoghurtje en allemaal toppings. Kijk eens op https://www.topnoten.nl/ om inspiratie op te doen wat voor toppings je kunt gebruiken. Ga je voor noten en zaden, of kies je voor een overheerlijke granola?
- Granola bowl met vers fruit en noten
Benodigdheden:
- 200 ml Griekse yoghurt
- 4 eetlepels ambachtelijke granola
- 1 handje gemengde noten
- 100 g verse aardbeien
- 50 g blauwe bessen
- Honing (optioneel)
Bereidingswijze:
- Schep de Griekse yoghurt in een kom.
- Voeg de granola toe en meng dit licht door de yoghurt.
- Snijd de aardbeien in stukjes en leg ze samen met de blauwe bessen op de yoghurt.
- Strooi de gemengde noten eroverheen voor een extra crunch.
- Optioneel: besprenkel met een beetje honing voor extra zoetheid.
2. Chia pudding met pecan- en walnootkruimels
Benodigdheden:
- 3 eetlepels chiazaad
- 200 ml amandelmelk
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel honing
- 1 handje pecannoten
- 1 handje walnoten
Bereidingswijze:
- Meng chiazaad, amandelmelk, vanille-extract en honing in een kom. Roer goed door.
- Laat het mengsel minstens 4 uur (of de hele nacht) in de koelkast opstijven.
- Hak de pecannoten en walnoten grof.
- Haal de chia pudding uit de koelkast en roer nog even door.
- Bestrooi met de gehakte pecannoten en walnoten voor een knapperige topping.
3. Smoothie bowl met notenboter en cacao nibs
Benodigdheden:
- 1 bevroren banaan
- 1 handje spinazie
- 150 ml amandelmelk
- 1 eetlepel amandelboter
- 1 eetlepel cacao nibs
- 1 handje gehakte noten
Bereidingswijze:
- Doe de bevroren banaan, spinazie en amandelmelk in een blender en blend tot een romige, dikke smoothie.
- Giet de smoothie in een kom.
- Schep de amandelboter over de smoothie.
- Bestrooi met cacao nibs en gehakte noten voor extra textuur en smaak.
4. Havermout met pindakaas en dadels
Benodigdheden:
- 50 g havermout
- 200 ml amandelmelk
- 1 eetlepel natuurlijke pindakaas
- 3-4 dadels, in stukjes gesneden
- 1 handje walnoten
- Kaneel (optioneel)
Bereidingswijze:
- Breng de amandelmelk aan de kook in een klein pannetje en voeg de havermout toe.
- Kook de havermout op laag vuur tot deze dik en romig is (ongeveer 5-7 minuten).
- Roer de pindakaas door de havermout voor een extra romige textuur.
- Voeg de gesneden dadels en walnoten toe.
- Optioneel: bestrooi met een beetje kaneel voor extra smaak.
5. Toast met notenpasta en vers fruit
Benodigdheden:
- 1 sneetje volkorenbrood
- 1 eetlepel hazelnootpasta (of een andere notenpasta)
- 1 banaan of 1 appel
- 1 theelepel chiazaad
- 1 handje gemengde noten
Bereidingswijze:
- Rooster het volkorenbrood tot het goudbruin is.
- Besmeer het geroosterde brood met de hazelnootpasta.
- Snijd de banaan of appel in dunne plakjes en leg deze op de toast.
- Strooi de chiazaadjes en gemengde noten over de toast voor een knapperige bite.
In (iets meer dan) een handomdraai je ontbijtje op tafel
Deze heerlijke ontbijtrecepten kosten wat inspanning, maar dan heb je ook wat! Door de veelzijdigheid aan ingrediënten geef je je lichaam alles wat het nodig heeft. Geniet van je slow-morning met deze heerlijke ontbijtjes en laat de wereld even buiten de deur. Bon appétit!